Humalakoda: pruulikoda või restoran ?

21.12.2018, autor: TableOnline

Humalakoda on pruulikoda, milles asub restoran. Või siis restoran, milles asub pruulikoda. Vahet ei ole, mispidi asjale vaadata, aga üks on selge: Humalakoja õhkkond on vaba ja demokraatlik – ükskõik, kas lähed kiirele päevasele lõunale, kobedamale õhtusöögile, lihtsalt head õlut nautima või hoopis seltskonnaga pikemalt lustima – kõik on teretulnud. Sest juba vana Eesti tarkus ütleb: HUMALA EES ON KÕIK VÕRDSED!

Humalakoda on oma stiililt moodne brew-pub – koht, kus pruulitakse koha peal värsket õlut ja pakutakse värsket kohalikku toitu. See on koht, kus õllesõber saab oma silmaga näha, kuidas sünnib ime, mis vee õlleks muudab. Aga kindlasti saavad õnnelikuks tehtud ka need inimesed, kellele meeldib süüa hästi, korralikult ja tervislikult.

Kuna Humalakoda asub Balti Jaama Turu hoones, siis enam lähemalt värskele toorainele ei ole võimalik minna.

 

Humalakoda ootab külastajaid igapäevaselt kella 12st. Seekord otsustasime ka meie täpselt lõunasel ajal nende juurde uudistama minna. Vaid mõne hetkega täitus restoran inimestega ja klientide mõnus jutusumin andis atmosfäärile hea sooja tunde. Vastu võttis meid restorani juhataja Anna-Liisa Jõgi. Ta juhatas meid  lauda, kust avanes meile suurepärane ülevaade kogu restoranile. Eraldi märkimist väärib ka vaade kööki. Kuna Humalakoda on ehitanud restorani ja avatud köögi põhimõtteliselt kokku, siis on ka klientidel põnev näha, kuidas köögis elu käib.

Õlu on Humalakojas väga tähtsat kohal, ning kõigepealt toodi ka meile esimese asjana lauale kaks alust, millel mõlemal pesitses 4 erinevat õlut. Tegu on siis nende proovikomboga, mis sisaldab nelja vabalt valitud väikest õllekest, mis hõlbustavad oma lemmiku leidmist nendel, kes kohe suurest valikust seda ühte valida ei suuda.

Meiega ühines ka Humalakoja pruulmeister Jaan-Kristjan Unt, kes andis meile hea ülevaate nende õllevalikust ning rääkis täpsemalt, kuidas õllevalmistamise protsess toimub. Samuti saime piiluda nende pruulikotta, mis asub täpselt baarileti taga.

Muuseas, pruulikoda on võimalik oma silmaga näha igal kolmapäeval kell 20.15 kui pruulmeister Jaan-Kristjan annab igale restoranis viibijale võimaluse temaga kaasa tulla ja annab ka väikse ülevaate sellest, kuidas kõik toimub! Samuti korraldatakse tihti õlleõhtusööke, kus siis roogade juurde on sobitatud spetsiaalsed õlled.

Kuna maitsed on kõigil erinevad, siis tasub kindlasti minna ja proovida seda suurepärast õllevalikut. Meie leidsime endale kindlad lemmikud, usume, et leiate ka Teie.

Paneme kirja ka pruulmeister Jaani soovituse: „Igapäevasemaks joomiseks on meil majaõlle nime all olevad pruulid, millest ehk Humalakoja IPA on paljude õllesõprade südame võitnud. Eripruulid on need, mida valmistame korra või paar, kus eksperimenteerime rohkem humalate ja linnastega ning mis peaks ka suuremale õllespetsile vahu vuntsi tekitama. Aga alati kehtib tõde: kõige parem on kõige värskem õlu. Nii et uurige kõige viimast pruuli ja Te ei eksi.“

  

Seejärel tegime tutvust ka Humalakoja peakoka Lauriga, kes andis meile väikese ülevaate endast ja menüüst. Saime teada, et Humalakoja köögis kasutatakse eelkõige kohalikku värsket toorainet, millest valmivad maitsvad ja lihtsad road. Lauri sõnul üritatakse menüüs võimalikult palju kasutada seda kraami, mida põllult otse turule veetakse. Samuti tuleb kasuks pruulikoja lähedus, sest paljudes roogades on kasutatud kohalikke õllesid või pruulimise kõrvalsaadusi. Endale meelepärast peaks avastama nii paadunud toidunautleja kui ka õllesõber, kes kesvamärjukese kõrvale sobilikke snäkke ihkab.

Peakokk Lauri: ’’Ikka küsitakse mult, et mis teil Humalakojas maitsvat on? Sel hetkel on peakokal tunne, nagu peaks oma lapsed lastekodusse andma: ühed road parimateks kuulutades mõistad teised justkui hukka. Aga teen oma südame kõvaks: soovitan palavalt meie burgereid (muuseas ka vegeburger ja kalaburger on huvitav vaheldus). Kalasõbrale on ainult häid uudiseid, kuna Norras kokana töötades sain ma nende kõigiga nägu- ja maitsetpidi tuttavaks. Ja õllesnäkke võib julgelt tellida, kuna kõigi snäkkide nimed kõlavad üsna tavaliselt, aga taldrikule ilmub tegelikult väikese vimpkaga õllekõrvane.’’

Siis oli meie kord proovida Lauri poolt välja valitud roogasid. Esimese käiguna saime juba ühe suure üllataja. Pealtnäha tavaline frititud kevadrull, osutus maitsemeeli üllatavaks toiduelamuseks. Algselt lasi Lauri meil ise arvata, millega tegu. Kui palju me ka üritasime, ei suutnud me välja mõelda, mis see on.

 

Maitses super hästi ja kui esialgu arvasime, et tegu täitsa vege roaga, siis tuvastasime siiski ära, et esile tuleb ka kala maitse. Lõpuks andis Lauri meile vastuse: ’’Kiluvõileba olete varem söönud?’’ Selle peale panime kogu pusle kokku. Antud roaks oli siis kiluvõileiva kevadrull, mis peatselt uude menüüsse peaks minema. Kui soovite huvitavat ja maitsemeeli üllatavat elamust, siis soovitame kindlasti proovida. Õlle kõrvale ideaalne!

Teise eelroana saime maitsta mõnusalt krõmpsu kartulirösti, koos suitsulõhe, hapukoore ja rohelise sibulaga. Kooslus sobis omavahel oivaliselt: kergelt krõmps kartuliröst, mõnus suitsune lõhe ja kreemjas hapukoor on hea valik, mida tellida mõne eripruuli juurde või täiesti iseseisvalt nautida.

Pearoa lemmikuks osutus Lauri kindel soovitus burger, täpsemalt nende rebitud pardiliha burger koos rabarberi tšatni, apelsini majoneesi ja maguskartuli friikatega. See maitsete kombo, mis suus  justkui plahvatas, kui võtsid oma esimese burgeri ampsu, oli fantastiline! Burger oli mõnusalt mahlane ja friikad parajalt krõbedad. Huvitava maitsenüansi andis juurde apelsini majonees, mis andis roale värskendava happesuse.

Teise pearoana toodi meie ette teine selle talve hitt: kaua küpsenud veise abaliha Humalakoja Stout õllekastmes, lisadena röstitud juurviljad ja lehtkapsas. Liha oli hästi valmistatud ja maitses suurepäraselt ning õllekaste andis juurde sügavust. Tõdesime, et meile mõjub see roog väga soojalt, tuletades meelde, et jõulud on kohe-kohe päral.

Magustoitudest tooksime esile kaks tõelist õllesõbra lemmik maiust. Esiteks  shokolaadi vaht ja õllesupp ning teiseks ahjus küpsetatud marineeritud õun, Stout õlle jäätise ning õllerabast küpsise puruga. Mõlema desserdi puhul oli tunda mõnusat õlle magusust ja esile tulid nii erinevad tekstuurid kui maitse nüansid.

Kui te aga hetkel veel ei tea,  kuidas võiks maitseda õllest tehtud jäätis, siis Humalakoda seda võimalust kenasti pakub! Võime omalt poolt mainida, et maitse oli suurepärane ning meie toreda lõuna kirss tordil kindlasti!

Aga, et seda kõike omal käel järgi proovida, peab sammud seadma Balti Jaama Turu poole ja nad turu teiselt korruselt üles leidma. Nagu Humalakoja pere ise ütleb:

‘’Me loodame, et Humalakotta leiavad tee erinevad inimesed: nii habemega hipster kui kuldhammastega vanaproua, nii kohalik koduperenaine kui kaugelt tulnud turist. Usume, et Humalakoda saab olema just nimelt selline koht, kus päevasel ajal saab turglemise vahelduseks jalga sirutada ning kuhu õhtusöögile minna, kui soovid mõistliku hinnaga saada maitsvat toiduelamust.’’

Olete oodatud!

Reserveeri

Jälgi meid sotsiaalmeedias