17 Vein ja Resto – veininautlejate paradiis

01.12.2019, autor: TableOnline
Pärnu maantee ja Tatari tänava vahel on alles hiljuti oma uksed avanud selline restoran nagu 17 Vein ja Resto. Siseneda saab hoonesse mõlemalt poolt. Vastuvõtt on soe ja siiras, nii et tunned end esimesest hetkest mugavalt ja oodatult.
Restoran toimetab kolmes võrdlemisi erinevas toas, mille seovad mõnusaks tervikuks modernne Skandinaavia mööbel, seinu ehtivad põnevad kunstiteosed, seinamaalingud ja rohelus. Tatari tänavalt sisenedes satud Rohelisse tuppa, kus esimesena püüab pilku roheline taimesein, mis annab toale kergelt amazonaseliku hõngu.
 
roheline tuba
Pärnu maantee poolt tulles aga astud õrnemasse Roosasse tuppa, kust saab avarate akende kaudu jälgida kiiret linnaelu. Neid kahte tuba ühendab keskel Sinine tuba. Õdusa õhkkonnaga ruumi ilmestab avatud köök ja oma silme all saab näha, kuidas Teie road valmivad.
 roosa tuba
“Kõik on teretulnud!” Just nii võiks kõlada nende moto, sõnab restorani müügi- ja turundusjuht Jaroslava Rjabokon, kes meid ühel sombusel novembrikuu õhtul rõõmsalt vastu võtab. Ta seletab, et oodatud on nii need, kes tahavad nautida lihtsalt klaasikest veini või siis kohvi, kui ka need, kes tellivad mõne hõrgutava ampsu. Valik on igaühe enda teha ja tulla võivad kõik. Vastuvõtt on meeldiv, nii nagu hinnadki. See omakorda tähendab, et ka kesklinnas saab taskukohase hinnaga väljas söömas ja joomas käia.
 sinine tuba
Nagu nimigi ütleb, on restoran rikkaliku veinivalikuga – veinikaardis leidub kindlasti üle 100 veini. Algselt oligi tegelikult plaanis avada vaid veinibaar, aga siis leiti sommeljee ja koka tiim, tänu millele ka kontseptsioon ümber mõeldi. Selle eest, et kaardile jõuaksid just õiged veinisordid ja -margid, hoolitseb peasommeljee Allan Repp, kes on sommeljee ametit pidanud kokku 11 aastat.
Veinide valikul lähtub Allan palju ka klientide soovidest ning võimalusel tellib ka just neid veine, mida välja pakutud on. Samuti hoolitseb ta selle eest, et tegu oleks eri hinnaklassidega. “Et iga inimene leiaks täpselt sellise veini, nagu talle meeldib ja just sellisest hinnaklassist, kus tema end mugavalt tunneb,” põhjendab Allan laia valikut. Selleks, et inimesed saaksid veinimaailma avastada ning proovida huvitavamaid ja kvaliteetsemaid sorte, mida teistes restoranides tõenäoliselt klaasiga tellida ei saakski, on ka võimalus veinidosaatori abil 3, 7,5 kui ka 15 cl kaupa oma maitsemeeli rikastada.
 
Peakokk Alo Stamm ja peasommeljee Allan Repp on üheskoos toimetanud koguni kuus aastat ning antud aja jooksul on toimiv “teamwork” hästi välja kujunenud. Alolegi pole veinimaailm võõras – temal on taskus juunior-sommeljee tiitel. “Üks vähestest kokkadest, kes saab selle tiitliga uhkustada,” kiidab Allan. Seepärast on neil ka väga hea veine ja toite kokku sobitada – ei pea muretsema, et toidu koostisained ei sobi veiniga kokku. Duo on korraldanud üheskoos ka mitmeid veiniõhtusööke. “Kui tavaliselt tehakse toit valmis ja öeldakse sommeljeele, et sobita vein kõrvale, siis meie teeme vastupidi. Kõigepealt maitseme veini ja alles siis loome toidu. Teame ju, et veini pudelis muuta ei saa, toitu aga küll.”
Jaroslava soovitusel saame ka meie proovida seda hõrku kooslust toidust ja veinist. Eelroogadeks serveeritakse meile väikeste ampsude menüüst: auster rockefeller; tiigerkrevetid wakame, tšilli, ingveri ja aioliga ning teod murulauguvõi, kukeseente ja sinihallitusjuustuga. Võiks öelda, et vägagi huvitavad maitsed. Tänu kõrvale serveeritud veinidele kujunes maitsepalett täiuslikuks. Kui tiigerkrevette saab pea igas restoranis, siis küpsetatud austrid ja teod menüüs nii levinud ei ole. Meie soovitus oleks kindlasti tellida eelroana lauale just erinevaid ampse, et neid üksteisega jagada ja saada osa sellest maitserikkusest.
 auster rockefeller; tiigerkrevetid wakame, tšilli, ingveri ja aioliga ning teod murulauguvõi, kukeseente ja sinihallitusjuustuga
Pearoogade hulgast proovisime: veise marmorantrekooti juurselleri, suhkruherne ja punase veini kastmega ning trühvlirisotot. Peame tunnistama, et paar päeva varem saime ära proovida ka sinimerekarbi roa, millest juba räägitakse kui parimast omasuguste seast. Tegemist on mereanniroaga, kus õrnas kooreses valgeveini kastmes on sinimerekarbid ja krevetid, mille krooniks maitserohelisena värske koriander ja petersell. See on saanud ka juba paljude püsikundede lemmikuks, nii et tasub kindlasti ära proovida.
sinimerekarbid
Samuti oli meile suureks üllatajaks antrekoot, mis lausa sulas suus ja koos sobiliku veiniga andis tõelise maitseelamuse. Trühvlirisoto oli maitselt puhas ja õrn. Meie kui tõelised trühvliarmastajad, oleksime soovinud aga veel rikkalikumat maitset tunda.

trühvlirisoto

veise marmorantrekooti juurselleri, suhkruherne ja punase veini kastmega

Magustoitudest proovisime passioni hõrgutist ning erineva maitsega makroone. Passioni hõrgutis on just ideaalne magustoit, kui ei soovi midagi liiga magusat. See vili annab desserdile mõnusa hapuka maitse, mida tasakaalustab siidine ja mahe toorjuust. Tekstuuri lisavad küpsetatud krõbedad lehttaigna moodi lehekesed.
passioni hõrgutis ja makroonid
Kõikide roogade kõrvale serveeriti ka igal hommikul värskena ahjust tulevat päikesekuivatatud tomatitega foccaciat ning võid meresoola ja spetsiaalselt Itaaliast tellitud oliiviõliga. Võib öelda, et see viis keele alla ja saiataldrik oli meie lauas tühi mõne hetkega. Põnev fakt, mida teada saime – kogu restorani menüü on koostatud laktoosivabalt. Iseenesest on see väga suur pluss, mõeldes sellele, kui suurt hulka inimkonnast tänapäeval vastav teema puudutab.
Kokkuvõtvalt võime öelda, et saime suurepärase elamuse ning soovitame kõigil võtta ette see maitserännak, eriti kui Teid paelub toidu ja veini omavaheline kooslus. Kindlasti tasuks ära proovida ka nende laupäevane brunch, kus restorani ruumid täituvad mõnusa pannkoogi- ja ahjusoojade croissant’ide lõhnaga. Kõrvale ollakse valmis serveerima Mimosat. Kusjuures iga külaline saab ise valida, kas soovib hommikukokteili Prosecco või šampanjaga.
Mõnusat nautlemist, veiniarmastajad kui ka kõik teised!
Reserveeri

Jälgi meid sotsiaalmeedias